Biotine is één van de elementen die genoemd worden voor het verbeteren van de hoeven en gezonde vacht.

Paarden zijn niet in staat om zelf biotine in het lichaam aan te maken, daarom moet de vitamine via de voeding worden opgenomen. Paarden met slechte kwaliteit hoeven kunnen baat hebben bij extra biotine. Naast biotine heeft ook het mineraal zink een functie voor de hoefkwaliteit. Een tekort aan zink kan de hoefgroei vertragen en voor dunnere hoefwanden zorgen. Als er extra biotine bijgevoerd wordt moet je geduld hebben, want het resultaat is pas na 3 - 6 maanden zichtbaar.

Groei hoeven paard
De buitenkant van de paardenhoef bestaat uit hoornweefsel. Dit hoornweefsel bestaat uit vezelachtige eiwitten, keratine. Biotine is nodig voor het aanmaken van keratine. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het bijvoeren van biotine zorgt voor een sterkere buitenwand van de hoef. Hierdoor wordt de binnenkant van de hoef beter beschermd. Gezonde paardenhoeven groeien 7-10 mm per maand. Het duurt dus een hele tijd voordat de hoef helemaal vernieuwd is. Er is niet aangetoond dat biotine zorgt voor een snellere groei van hoeven. Daarnaast heeft biotine alleen invloed op het nieuw te vormen hoornweefsel, de reeds bestaande hoef wordt er niet harder van. Biotine moet, omdat de hoef maar langzaam groeit, minimaal 6 maanden gevoerd worden voor er resultaat zichtbaar is. Behalve het hoornweefsel krijgen ook de straal, kroonrand en hoefballen een verbeterde conditiedoor het voeren van biotine.

Hoefmechanisme
Als een paard zijn hoef neerzet wordt de hoef breder. Er wordt bloed uit de hoef naar boven geduwd. Als het paard zijn hoef optilt wordt deze weer smaller en stroomt er weer bloed in de hoef. Dit wordt het hoefmechanisme genoemd. Voor een gezonde hoef is het belangrijk dat het hoefmechanisme goed functioneert. Een goede doorbloeding zorgt namelijk voor aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Een goede hoefsmid zal, ook als het paard op ijzers staat, ervoor zorgen dat het hoefmechanisme zo optimaal mogelijk zijn werk kan doen.

Tips voor gezonde hoeven

  • Zorg dat je paard voldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt via zijn voeding. Met name biotine en zink helpen de hoef gezond te houden.
  • Laat je paard regelmatig nakijken door de hoefsmid, hij kan bv de stand van de hoef corrigeren of scheurtjes behandelen
  • Krab de hoeven regelmatig uit. Zo kom je kneuzingen, steentjes en andere problemen op tijd tegen.
  • Zorg voor een schone, droge stal. Dit voorkomt de vorming van bacteriën.
  • Zorg dat je paard voldoende beweging krijgt, dat zorgt voor doorbloeding in de hoef.
  • Maak droge hoeven nat met water en vet ze daarna in. Het vet houdt het vocht in de hoef.

 

    18-07-2024 12:54