De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar hoefbevangenheid bij paarden en steeds meer wordt duidelijk. Het is niet alleen belangrijk om de hoefbevangenheid te behandelen, maar ook hierbij geldt ook: voorkomen is beter dan genezen.
Hoefbevangenheid bij je paard herkennen
Ontstaan hoefbevangenheid
Behandeling hoefbevangenheid
Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid bij pony's en paarden ontstaat door een verstoring van de bloedsomloop in de hoef. Bij hoefbevangenheid hoopt zich zoveel bloed op in het gebied tussen de hoefwand en de hoef zelf dat de verbinding daartussen verloren gaat. Deze verbindingen heten de lamellen. De hoef zakt uit de hoornschoen en komt op de hoornzool, met de bekende gevolgen.
Hoefbevangenheid bij je paard herkennen
Een hoefbevangen paard leunt op het achterste gedeelte van de hoef. Vanwege de hoefbevangenheid zal het zijn benen zo ver mogelijk naar voren plaatsen. Een hoefbevangen paard zal dan ook veel liggen om pijn te verminderen.
Ontstaan hoefbevangenheid
De verstoring van de bloedsomloop bij hoefbevangenheid wordt vaak veroorzaakt door een te hoog suikergehalte in het rantsoen. Vooral in het voorjaar bij koude nachten bevat gras extreem veel suiker. Deze vorm van hoefbevangenheid kan het best worden vergeleken met suikerziekte type 2 bij de mens. Hoefbevangenheid komt meer voor bij Shetlanders, IJslanders, Welsh pony's en Cobs. Bij warmbloedrassen en bij Friezen komt hoefbevangenheid minder voor. Paarden die een overmatige conditie hebben (lees: te dik) hebben een grotere kans om hoefbevangenheid te krijgen. Bloedonderzoek geeft een goede indicatie of je pony of paard gevaar loopt op hoefbevangenheid. Bloed laten onderzoeken van een hoefbevangen paard kun je laten doen bij jouw dierenarts.
Maar ook in de zomermaanden kan hoefbevangenheid geconstateerd worden. In de zomer is de oorzaak vaak een verkeerd dieet (teveel suikers).
Behandeling hoefbevangenheid
Het is zinvol om extra voedingsstoffen te geven om herstel te verbeteren. LiquiHorse Hoef is een speciaal ontwikkelt mineralen en vitaminen voedingssupplement om de kwaliteit van het hoefhoorn te verbeteren. Biotine, panthoteenzuur en zink spelen een belangrijke rol bij de vorming en het onderhoud van de hoef. Ook Vitamine A, E en selenium helpen herstel bij hoefbevangenheid van je paard versnellen.
Neem altijd contact op met je dierenarts en eventueel hoefsmid als je paard ernstig hoefbevangen is!
Review LiquiHorse Hoef
Ik heb zeer zeker het idee dat het een positief effect heeft.Ik gebruik het nu na een hoefbevangenheid en heb het idee dat het goed mee helpt met het genezingsproces!
Gezonde hoeven bij een paard vraagt tijd
Vaak wordt er actie ondernomen zodra er een zichtbaar of merkbaar probleem is bij paarden. Echter is het onduidelijk hoelang de tekorten van bijvoorbeeld mineralen en vitaminen al spelen. Het vraagt tijd om hoeven bij het paard te laten herstellen. Na 6-12 maanden dagelijks de juiste hoeveelheid mineralen en vitaminen voeren zal er zichtbaar en merkbaar resultaat moeten zijn. Een hoef groeit namelijk 0,7- 1 cm per maand. Het resultaat is afhankelijk van de staat van de hoef en de mate van tekort aan mineralen en vitaminen bij jouw paard.
Geef je paard of pony dagelijks LiquiHorse Hoef en voer een suikerarm rantsoen. Vaak hebben paarden al voldoende aan kwalitatief goed ruwvoer en dagelijks LiquiHorse. Heb je vragen over het voeren van een paard met hoefbevangenheid? Neem contact op via het formulier