Foto

Mineralen en vitaminen zijn noodzakelijk voor jouw paard om te kunnen functioneren. Hoe controleer jij of je paard voldoende mineralen en vitaminen krijgt?

Ben je door bloedonderzoek, ruwvoeronderzoek of door bepaalde symptomen erachter gekomen dat jouw paard last kan hebben van mineralen- of vitaminetekort? Dan ga je zoeken naar een aanvulling die het beste bij jouw paard en in jullie situatie past. Welke opties zijn er om tekorten op te lossen en uit welke oplossing haalt jouw paard het beste rendement? Dat lees je hier.

Mineralentekort paard

Veel paarden en pony’s hebben een mineralen of vitaminetekort. Je bent dus niet de enige die daarmee worstelt. Door verarming in de grond zijn de mineralen- en vitaminewaardes in gras en ruwvoer de laatste jaren sterk verminderd. Ook als je brok of een ander krachtvoer bijvoert, kan je voor de verrassing komen te staan dat je paard een mineralen- of vitaminetekort heeft. Dit komt doordat de bewerkte mineralen en vitaminen in krachtvoer niet altijd optimaal benut en opgenomen worden. Een mineralen- en vitaminesupplement bijvoeren is dan een must.

Mineralen, vitaminen en sporenelementen voor jouw paard

Mineralen en vitaminen zijn algemeen bekende termen maar je kan in je zoektocht naar meer kennis de term ‘sporenelementen’ of ‘spoorelementen’ tegenkomen. Dit zijn zogenaamde micromineralen. Van deze mineralen heeft een paard of pony dagelijks slechts microgrammen nodig, zoals bijvoorbeeld jodium, kobalt, koper, mangaan, selenium, zink en zwavel. Van macromineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en natrium hebben paarden en pony’s grotere hoeveelheden nodig. Macro- of micromineralen, we noemen ze hier voor het gemak mineralen. Ze zijn, net als vitaminen, allemaal even belangrijk. Het is daarbij essentieel dat mineralen en vitaminen die een paard nodig heeft, ook in de juiste verhouding aanwezig zijn. Alleen dan kunnen ze optimaal samenwerken om het lichaam van jouw paard gezond te houden.

Symptomen mineralen- of vitaminetekorten

Wil je weten welke werking de mineralen en vitaminen hebben en op welke symptomen je moet letten bij tekorten? Kijk dan hier. Zo speelt vitamine A een rol bij de weerstand en gezichtsvermogen. Vitamine B is weer op te splitsen in vitamine B1, B2, B6, B12, B8 (biotine; goed voor de hoeven) en B11 (foliumzuur; belangrijk voor de vruchtbaarheid, in combinatie met het sporenelement Koper). En zo gaat de lijst verder.

Mineralensupplement paard

Er zijn verschillende vormen waarin je een mineralen- en vitaminesupplement kunt geven; van een mineralenlikemmer, tot vitaminespuiten, poeders, granulaten, brokjes en vloeibare mineralen en vitaminen. Let op: niet alle producten hebben de juiste verbindingen van mineralen, met als gevolg dat ze matig of slecht door de darmen in het bloed worden opgenomen. De vloeibare mineralen en vitaminen van LiquiHorse hebben als voordeel dat ze een complete, uitgekiende mix bevatten en ook nauwkeurig te doseren zijn. Door de vloeibare vorm worden de mineralen en vitaminen beter en sneller door het lichaam opgenomen en benut en kunnen ze direct hun werk doen.

Balancer voor jouw paard

De mineralen- en vitaminemengsels van LiquiHorse zijn zogenaamde balancers. Dat wil zeggen dat het een volledig mengsel van mineralen en vitaminen biedt, zonder dat het energie of eiwitten toevoegt. Dit maakt de LiquiHorse mengsels ook uitstekend geschikt voor sobere rassen en paarden die gevoelig zijn voor overgewicht. Mede dankzij de onlangs verbeterde smaak worden de LiquiHorse mengsels door paarden goed geaccepteerd. Je voert het gemakkelijk over wat luzerne met lijnzaadolie voor een natuurlijke manier van voeren, of over een kleine hoeveelheid krachtvoer. Je bespaart hiermee op kosten van krachtvoer.

Heeft jouw paard last van nervositeit, wedstrijdspanning, stramme spieren, spierverzuring of maagzweren of andere problemen, zoals slechte vacht of hoeven? Met aanvulling van de LiquiHorse vloeibare mineralen en vitaminen kunnen disbalansen in het lichaam worden opgeheven en de balans in het lichaam worden hersteld.