Heeft jouw paard regelmatig stijve of stramme spieren? Loopt hij kort, stijf of houterig? Heeft hij moeite met het verlengen van de rugspieren of verzuurt hij snel? Lees deze tips voor een blijer en beter bespierd paard.

Een soepel bewegend paard is een lust voor het oog én om op te rijden. Maar bij spieren moet je niet alleen denken aan spieren om te kunnen bewegen. Want wist je dat ongeveer de helft van het gewicht van een paard bestaat uit spieren? En dat het ademhalingsstelsel (hart, longen, etc) en het maag-darmstelsel vol zitten met spierweefsel? Als je het zo bekijkt, snap je nóg beter waarom het belangrijk is om de spieren van je paard in goede conditie te houden. Toch zien we het gemakkelijkst

aan de buitenkant van het paard of er aan de binnenkant wat schort:

  • Paard loopt kort, stijf en houterig
  • Paard verzuurt snel
  • Paard begint stijf of stram
  • Paard herstelt te langzaam na inspanning

 
Natuurlijk… lichte/kortdurende spierpijn mag na een (zwaardere) training of wedstrijd. Voor spieropbouw moeten de spieren ook uitgedaagd worden. Uiteraard mits dit op de juiste manier wordt op- en afgebouwd. Anders kan er door te weinig zuurstof en te veel melkzuur (afvalstoffen) spierschade of zelfs spierbevangenheid (Tying up, maandagziekte) ontstaan.

Spierpijn of spierverzuring tegengaan bij paarden
Spieren bestaan uit spiervezels die zijn opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten worden gemaakt door aminozuren. Sommige aminozuren worden door het lichaam van het paard zelf aangemaakt, anderen zal het paard uit zijn voeding moeten halen. Ieder paard heeft een onderhoudsdosis nodig om spierpijn, spierstijfheid en spierverzuring tegen te gaan. Opgroeiende paarden, fokmerries en sportpaarden hebben extra bouwstoffen nodig. Daarnaast is de juiste balans van mineralen en vitaminen essentieel voor het goed functioneren van het spijsverteringsstelsel en dus voor de omzetting van de voedingsstoffen, o.a. richting de spieren.

Supplementen tegen spierpijn paard
Voor een goede spierfunctie zijn met name vitamine E, Selenium, vitamine C, Vitamine B6, Magnesium en Carnitine belangrijk. Zij ondersteunen de afvoer van melkzuur. Dit voorkomt of vermindert spierpijn, spierstijfheid of spierverzuring. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van de spieren van paarden. Grote hoeveelheden carnitine zijn gemeten in de skeletspieren van paarden en de hartspier.

Bij een tekort aan magnesium zijn de spieren de eerste plaats waar de hoeveelheid magnesium zich aan zal onttrekken. Magnesium ontspant, ontkrampt en zorgt voor een sneller en beter herstel na inspanning. Het is essentieel om dagelijks aan het rantsoen toe te voegen. Ten eerste omdat Magnesium in Nederland onvoldoende voorkomt in de bodem en dus in het ruwvoer. Ten tweede omdat een paard Magnesium niet kan opslaan in zijn lichaam. De juiste onderlinge verhouding tussen calcium, fosfor en magnesium is ook erg belangrijk bij stijve spieren. Daarom is een dagelijks supplement nodig waar de juiste hoeveelheid én de juiste verhouding aan mineralen en vitaminen zit.

Supplementen soepele spieren van sportpaarden
Ben je een sportruiter en vraag je regelmatig hoge prestaties van jouw sportpaard? Kies dan in plaats van brokken of muesli voor LiquiHorse Energy Oil, een vetrijk product gebaseerd op lijnzaadolie. De spijsvertering van je paard kan de energie uit vetten veel beter benutten dan zetmeel en suikers. Het bevat behalve energie ook Omega 3-6-9.

Daarnaast heeft een paard als het veel zweet, behoefte aan elektrolyten. Deze voer je naast de dagelijkse dosering Liquihorse en meng je door drinkwater of over het voer.

    17-07-2024 14:19