Mijn paard heeft chronische stress! Stress is vervelend, want het kan het rijplezier verstoren en serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoe kan je het stressniveau van jouw paard tijdig herkennen en verminderen?

Stress is vaak te vergelijken met een emmer die overloopt. De spanning bouwt zich op en ‘ineens’ explodeert het paard. De kleinste dingen, zoals beruchte ‘bakkabouters’, kunnen dan zorgen voor steeds nieuwe pieken van stress.


Symptomen bij een paard met stress tijdens het rijden
Stress veroorzaakt meestal problemen op het wedstrijdterrein. Het losrijden kost veel tijd en soms zo veel energie dat je paard (en jij misschien ook) weinig energie overhoudt voor de proef. Tijdens de proef is hij snel afgeleid en schrikkerig, met minder goede prestaties als gevolg. Ook tijdens de training is het voor een nerveus paard vaak lastig om te ontspannen. Hij laat zich niet goed door de rug heen rijden, heeft een hoge ademhaling en hartslag, zweet veel, schrikt snel en trilt of rilt. Andere signalen van stress zijn dunne mest, slaan met hun staart of achterbenen of willen vluchten of vechten (bokken, steigeren, staken).

De beginsignalen of signalen die een binnenvetter laten zien, zijn bijvoorbeeld: zich afsluiten, sloom worden, veel gapen, kribbebijten, tandenknarsen, weven, luchtzuigen of schrapen.

De kans op ziekten, maagzweren, vermagering, koliek en hoef – en spierbevangenheid nemen toe. Kortom, redenen genoeg om eventuele chronische stress bij je paard serieus te nemen.

Meest gemaakte fout bij stress
Als mensen ons benaderen met stressproblemen bij hun paard, zien we vaak dat er te veel suikers en zetmeel in het rantsoen zit. Dit is eenvoudig op te lossen door de hoeveelheid krachtvoer terug te nemen. We adviseren om de krachtvoergift fors te verminderen en zo mogelijk onbeperkt ruwvoer aan te bieden. Dit laatste is voor stresspaarden erg belangrijk, want ruwvoer knabbelen is voor hen een aangename bezigheid, het houdt de spijsvertering op gang en het speeksel dat hierbij wordt aangemaakt, neutraliseert de pH. Paarden die veel energie verbruiken, kan je bijvoeren met oliën en vetten. 

Magnesium in LiquiHorse Relax
Onbeperkt kwalitatief goed ruwvoer en een kleine hoeveelheid krachtvoer vul je aan met LiquiHorse Relax. Deze complete, vloeibare vitamine- en mineralenmix bevat selenium, extra vitamine B en een goed opneembare magnesiumbron voor het paard. Selenium werkt als antioxidant bij stress, vitamine B kalmeert en magnesium heeft een gunstige invloed op de spierontspanning. Spiercellen bevatten van nature namelijk magnesium. Voor het bewegen verdringt een spiercel het magnesium om zich te kunnen vullen met calcium. Om weer te kunnen ontspannen verdringt het magnesium de calcium uit de spiercel. Is er een tekort aan magnesium, dan blijft de calcium in de spiercel aanwezig, met spanning en stress tot gevolg. Ook speelt magnesium een rol bij de prikkeloverdracht in de zenuwcellen, de aanmaak van enzymen en hormonen en bij het stofwisselingsproces. Magnesium maakt je paard koeler in zijn hoofd, waardoor hij zijn aandacht gemakkelijker bij jou kan houden.

 
    17-07-2024 14:16