Hoe voorkom je een mineralen- en vitaminetekort bij je paard?
Door te zorgen voor een goede basis. Voor paarden betekent dit: ruwvoer van goede kwaliteit met een dagelijkse aanvulling van mineralen, sporenelementen en vitaminen. Maar pas op: niet alleen tekorten, ook overschotten kunnen gezondheidsrisico’s brengen! Met deze tips stel je het optimale rantsoen voor jouw paard samen.
Alle mineralen, sporenelementen en vitaminen zitten toch in het ruwvoer?
Ruwvoer is de basis van ieder paarden- of ponyrantsoen. Dat wil zeggen: gras, hooi, voordrooghooi of kuil. Maar door verarming in de grond nemen de gehaltes van mineralen, sporenelementen en vitaminen in het ruwvoer steeds verder af. Ook kloppen de onderlinge verhoudingen die belangrijk zijn voor de juiste opname vaak niet.
De gehalten worden sterk bepaald door de grondsoort en de bemestingtoestand. Ook wisselen de waarden afhankelijk van de weersomstandigheden en de seizoenen. Hooi dat in het voorjaar gewonnen is, bevat soms een hoog suikergehalte. De afwijkende waarden kunnen problemen geven bij paarden. Het is daarom altijd goed om het ruwvoer te laten onderzoeken om vandaaruit het rantsoen verder vast te stellen. Er zijn diverse bedrijven in Nederland die het ruwvoer kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld Eurofins Agri (Equifeed) en Dumea Agroadvies (Horse Feed Scan). Wil je meer informatie over ruwvoeronderzoek lees dan de blog: onderzoek mineralen in ruwvoer
Ik geef mijn paard, naast ruwvoer, nog brok of krachtvoer en wat losse supplementen. Dan voorkom ik toch een mineralen- en vitaminetekort?
Extra is niet altijd beter. Voor mineralen, sporenelementen en vitaminen is het belangrijk dat ze in de juiste onderlinge verhoudingen aanwezig zijn en een goed opneembare vorm hebben. Een tekort van het ene mineraal of een overschot van het ander kan ervoor zorgen dat stoffen met elkaar gaan concurreren, daardoor niet ‘aan’ komen of het paard zelfs ziek maken. Een voorbeeld is selenium; teveel is giftig. Een ander voorbeeld is calcium, magnesium en fosfor. Zij hebben elkaar in de juiste verhouding nodig om te kunnen samenwerken. Het is een complex geheel van factoren dat in balans moet zijn. Daarom is het beter om een compleet supplement te geven dat is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw paard.
Brok of ander krachtvoer heeft als nadeel dat het vaak veel suikers en zetmeel bevat. Bovendien moeten droge, bewerkte mineralen, sporenelementen en vitaminen eerst worden verteerd voordat ze kunnen worden opgenomen en benut. Dit geeft verliezen. Het lichaam kan mineralen, sporenelementen en vitaminen het beste opnemen en benutten als ze hun oorspronkelijke vorm als ‘ion’ behouden. Daarom zijn de mineralen, sporenelementen en vitaminen in de complete LiquiHorse mengsels in hun natuurlijke ionische vorm opgelost in water. Ze worden direct en maximaal door de darmwand opgenomen en benut.
Hoe voer ik een optimaal mineralen- en vitaminesupplement?
Door de vloeibare vorm kan LiquiHorse gemakkelijk verstrekt worden over het ruwvoer en/of door luzerne. Luzerne (zonder melasse) is een prima vervanger voor de eiwitten en energie in krachtvoer.
Met goede kwaliteit ruwvoer en een dagelijkse dosering LiquiHorse krijgt jouw paard of pony de benodigde mineralen, sporenelementen en vitaminen binnen. Niet te veel, niet te weinig, precies goed.
Leer van de ervaringen van anderen.